Életünk a vírussal és a vírus után

MI és a HCV

MI és a HCV

2016.03.30.

2016. március 30. - C.HepaTitis

Mint azt tudjátok 2016. március 10-én voltunk vérvételen, ennek eredményét már közszemlére tettem, de akkor a vizsgálaton vírusszám ellenőrzés is esedékes volt. A vér levétele után kb. 14 nap múlva van eredmény, de most így a húsvéti ünnepek miatt a leletért ma mentem be. DOKI-t nem láttam, de J. nővér - aki ma nagyon jól nézett, ki, új frizurája volt, ami nagyon jól állt neki - mint mindig nagyon kedvesen kinyomtatta nekem az eredményt. Ahogy ő is mondta az eredmény pontosan az amit vártunk, mégpedig, hogy John vírusmentes, az alattomos moly nem tért vissza.

in_my_blood_there_is_not_hcvirus.jpg

Itt látható, hogy a mai laboratóriumi körülmények között a vírusszám méréstartománya 12 és 100 millió között van. (Tehát ha Johnban van is abból a kis rohadékból annak 12 alatt kell lennie.)

img_0008.jpg

Na tehát az eredmény igen bíztató, ezek után már CSAK a fogyókúra van hátra, nomeg a továbbra is figyelmes karbantartása a regenerálódó májának.

Szívből örülünk neki, igaz külön - külön, mert hát jelenleg mosolyszünet van közöttünk.

 

961297.jpg

Jah, mosolyszünet, amit John tart, én nem. De ez most nem is fontos.

Az én szívem repes a boldogságtól, hogy ilyen szerencsések vagyunk.

szivszemu-hangulatjel-parna.jpg

DOKI mondta, hogy a 6. havi ellenőrzés után majd csak újabb 6 hónap múlva találkozunk, ismételt ellenőrzésre. Ez azért került szóba, mert érdeklődtünk, hogy akkor most a nyomonkövetése a gyógyult betegeknek milyen időtávon belül lesz, vagy hogy történik ennek a dokumentálása. Erre DOKI mondta, hogy lehet, hogy meglepő a számunkra, de nagyon sokan nem mennek vissza ellenőrzésre. Nem akarják tudni az emberek, ha esetleg visszajött a betegség, a vírus, főleg úgy, hogyha nincs tünetük. Nem akarnak visszaemlékezni erre az időszakra, főleg úgy, ha a mellékhatások miatt ez egy kifejezetten megterhelő időszak volt nekik.

Persze hozzáteszem, hogy én Abbvie Anitával tartom a kapcsolatot, ő rendszeresen hív minket, és én tájékoztatom a fejleményekről. Várom is  jelentkezését, mert múltkor még nem tudtam neki beszámolni a vérvétel eredményéről.

A másik ígért témám az a diéta. Jöjjön most pár alapigazság a diéta elkezdése előtt:

ÁLMODOZNI NEM ELÉG

No ezt véssétek a fejetekbe fogyókúrázni akarók! :)

Fontos a reális és elérhető testsúly meghatározása, erre egy számomra eddig nem ismert képletet kaptam, mely szerint is:

Felnőtt korában mennyi volt a legalacsonyabb testsúlya amit legalább 1 éven keresztül tartott? _________

Hány éve volt ez?   (       +(1/2)x       _____________

Az Ön számára elérhető testsúly:    _____________

Egy példa, hogy mindenki számára érhető legyen: 15 évvel ezelőtt 70 kg volt a testsúlya. Ennek megfelelően jelenleg 70+ (1/2)*15, azaz 70+7,5=77,5 kg testsúly elérését reális kitűzni.

Bizonyított tény, hogy már az 5-10 %-os testsúlycsökkenés is rendkívül kedvezően befolyásolja az egészségi állapotot. Javul a fizikai és lelki közérzet, csökken a vérnyomás, csökken a vércukorszint, csökken a túlsúllyal összegfüggő betegségek kockázata. Ennek eléréséhez a napi energia-bevitelét kb. 500 kcal-val szükséges csökkenteni.

Fontos kérdés, hogy mennyi idő alatt érjük el a célt?  A testsúlycsökkenés üteme legfeljebb 1 kb/hét legyen. A lassú, egyenletes fogyás egészséges és tartós. A napi energia-bevitelét ne csökkentsük 1200 kcal alá. (No itt megállhatunk egy szóra, mivel Johnnak 1000 kcal/napos diétás menüt javasoltak?!) A drasztikus diéta nehezen és csak rövid ideig tartható.

Most, hogy már tudjuk a kíván kiló mennyiséget, megnézhetjük a BMI indexünket is, ennek számítását mindenki tudja, de azért felfrissítésnek leírom:

Testtömegindex (kg/m2)= testsúly (kg) / testmagasság (m)2

A normális érték 20-25 között van.

túlsúly: 25-29,9 kb/m2

elhízás: 30 kb/m2 felett

Tehát, ha már kellőképpen elkeseredtünk a  méretünket illetően akkor még jön ráadásként a derékkörtérfogat mérése is. Ezt az értéket a köldök magasságában mérjük mérőszalaggal.

   Nem                  Fokozott kockázat              Jelentősen fokozott kockázat

Férfiak             > 94 cm derékkörfogat             > 102 cm derékkörfogat

Nők                 > 80 cm derékkörfogat              >  88 cm derékkörfogat

Hogyan érhetjük el a célunkat?

1 kilogramm = 8000 kilokalória (kcal)

Tehát közérthetően 1 kg testsúly leadásához 8000 kcal-val kevesebb ételt kell fogyasztanunk vagy ennyivel több kalóriát kell pluszban felhasználnunk. Ez sima matek, ezért szükséges a fogyókúra első szakaszában mindent írni, rögzíteni, hogy lássuk az értékeket.

Hát ennyi mára, én iszom erre egy fain naturland salaktalanító teát:)

Nemsokára jövök tanácsokkal, alapreceptekkel refluxosoknak, hepatitises betegeknek, illetve heveny májgyulladást követő időszakban lévő társainknak.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://amihepank.blog.hu/api/trackback/id/tr388546030

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása