Életünk a vírussal és a vírus után

MI és a HCV

MI és a HCV

21-22. nap

2015. július 23. - C.HepaTitis

Csütörtök van és igen sűrű napunk volt. Voltunk vidéken, kínlódtunk a kánikulával, a kocsink megint nem jó, az egyik macsinknak tályog nőtt a feje búbján, őt megműtötték délelőtt, szóval ma sem unatkoztunk.

Lábunk dagad, már a vízhajtó sem segít, de  a borzasztó melegnek és az utazás miatti sok ülésnek tudjuk be.

Frissítő fürdés és jó hideg dinnye evés után lábak felpolcolva és jöhet egy kis bloggolás.

Nos ma két dologról szeretnék billentyűt ejteni.

Az egyik, hogy július 25-én szombaton lesz a hepatitisz világnap. Bővebb információt a májbetegek országos egyesületének honlapján találtok.

Nagyon fontos, hogy INGYENES SZŰRŐVIZSGÁLAT ÉS HCV GYORSTESZT is igénybevehető, ami pár perc és megnyugvást hoz az eddig talán nem is ideges lelkünknek:) Menjetek el és vigyetek legalább még 1 embert:)

ke_pernyo_foto_2015-07-23_21_41_23.jpg

A rendezvény célja a lakosság felvilágosítása a vírushepatitiszekről, a tévhitek eloszlatása és a fertőzött betegek felkutatása. Az esemény időszerűségét a következő tényezők támasztják alá:

  1. Magyarországon a 40.000 kezelést igénylő krónikus C vírus hepatitiszes beteg kb. fele tud a betegségéről. A betegek nagy része nem tudja, hogy fertőzött. Jelenleg nincs hazánkban HCV szűrőprogram.
  2. Nemzetközi adatok alapján a betegek száma ugrásszerűen nő az elkövetkezendő években
  3. Azok a betegek, akik nem kapnak megfelelő kezelést, azoknál májzsugor és májrák alakulhat ki. Számítások szerint 2020-ra ezeknek a betegségeknek és szövődményeinek gyógyítása jelentős anyagi terhet fog jelenteni az egészségügynek. A cél a korai felismerés és kezelés. Időben történő kezeléssel a betegség előrehaladása megállítható, nem alakul ki májzsugor vagy májrák.
  4. Már Magyarországon is elérhetők azok az új gyógyszerek, melyekkel a betegek 90-95%-a meggyógyíthatók.
  5. A gyógyult betegek életminősége javul, újra teljes értékű tagjai lesznek a társadalomnak.
  6. A gyógyult beteg olcsóbb a társadalomnak, az egészségügynek, mint a végstádiumú májbetegek kezelése.
  7. Egy fertőző betegség terjedését állíthatjuk meg.

A rendezvény lebonyolításában az alábbi betegszervezetek és Hepatológiai Centrumok vesznek részt.

Város Helyszín Időpont
BÉKÉSCSABA Csaba Center aula 10:00-15:00
EGER Agria Park - Eger, Törvényház u. 4. 10.00-16.00
KAPOSVÁR Fitness Aréna - Kaposvár, Dombóvári u. 9.00-15.00
NYÍREGYHÁZA Sóstó, Gyógyfürdő - Blaha Lujza sétány JÚLIUS 26. VASÁRNAP
10.00-16.00
SZEKSZÁRD Garai tér 10:00-13:00
ZALAEGERSZEG Zala Megyei Kórház aula, Zrínyi M. u. 1. 10.00-től
BUDAPEST Városliget, Napozórét 9:00-14:00

 

A vimor.hu-n rengeteg jó  és a hétköznapi ember számára érthető cikk van például a testmozgás fontosságáról vagy az új gyógyszerek megjelenéséről és hasznosságáról.

A HCV-terápia aktuális, nemzet­gazdaságot is érintő kérdései és a stigmatizáció felszámolása iránti igény mellett azért is össztársadalmi prob­léma, mert a betegség fertőző, és az érintettek 75%-a nem is tudja magáról, hogy beteg. Ez egyrészt veszélyt jelent mások számára, másrészt a fel nem is­mert érintett nem kaphatja meg időben a szükséges kezelést.

Természetesen a szűrés fontosságát ugyanígy ki lehet emelni az orvoslás bármely területén, viszont azért fontosabb itt súlykolni az emberek felelősségét saját maguk iránt, mert a hcv, hepatitis_c tünet nélkül, hosszú évtizedekig tudja rombolni májunkat.

A testünk egy csodálatos szerkezet, hiszen amit tud az kicserél, felújít, megjavít rajtunk. Íme egy kép, hogy 1 év alatt mi mindenünk cserélődik ki rajtunk:

 

11755900_10152895108456512_7169730276255805102_n.jpg

A másik dolog amiről még szót szerettem volna ejteni az az értetlenségünk, azaz Johné. Ma több ismerősét, sőt egyik másikat még barátnak is hívhatjuk felhívta és kérte őket, hogy menjenek el a világnapon szűrésre vagy ha oda nem akkor vérvételre és nézessék meg a májenzimeket.  Furcsa módon valahogy mindenkiben ez egy olyan ellenállást, bezárkózást váltott ki, hogy döbbenten álltunk a telefon túloldalán. Mindenkinek hirtelenjében jó lett a legutolsó vérvételének az eredménye, nekik semmi ilyen típusú bajuk nincs, nem volt és miért is lenne... Különcnek éreztük magunkat akinek ilyen - mások által el nem kapható  - betegsége van. Úgy éreztük, hogy ezekkel az emberekkel talán már többet nem is fogunk beszélni, mert ugyan nem volt veszekedés, vagy hangos szóváltás, de a beszélgetés olyan mederbe terelődött ami már rajtunk kívül volt, nem volt már benne semmi a múltunkból, a régi viccekből, összejövetelekből stb.. John úgy érezte, hogy talán ha nem beszélnek vele többet az ismerősök, akkor őket nem érheti el a baj, ha nem tudnak róla, akkor nem lesz semmi bajuk. Nem lett jókedve ettől. Persze lehet, hogy kicsit átesett a ló túloldalára, hogy most mindenkit el akar küldeni vérvételre, mindenkivel megnézeti a laboreredményeit, akár visszamenőlegesen is, teszteli, hogy egyáltalán tudják-e az emberek, hogy mit jelent a hcv, hepatits_c, és ezt lehet, hogy egy kissé egészségőr stílusban viszi véghez ami megrémíti az embereket, de ő csak segíteni szeretne, hiszen nekünk is egy apró véletlenen múlt, hogy most már kezelik és nem gyűrte le a lappangó kór.

“Mindannyiunknak hatalmunkban áll választani egészség és betegség, gazdagság és szegénység, szabadság és szolgaság között. A miénk a döntés, nem pedig bárki másé.” (Richard Bach: Illúziók)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://amihepank.blog.hu/api/trackback/id/tr837650710

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása