Életünk a vírussal és a vírus után

MI és a HCV

MI és a HCV

48. nap

2015. augusztus 20. - C.HepaTitis

Borongós időre ébredtünk ma is, de én élvezem a hőmérsékletet. Bíznak abban, hogy estére (oh ma augusztus 20-a van) a tűzijáték idejére nyugodt arcát mutatja az anyatermészet, így az égbolton ragyogó fényeket nyugodtan lehet élvezhetni. No ez még a jó pár óra múlva lesz.

 Radikális fogyókúrákon elmélkedünk, hogy meg tudjunk szabadulni a feles párnáktól. Mivel én nagyon szeretem a gyorséttermi szemét kaját, nekem nehéz lesz átállni, de hát ugye minden fejben dől el, no meg a tálcán s így az illúzióm megmarad:)

11863371_1244826748866823_3802724927316219881_n_1.jpg

Új téma, egészség, mi jó a májnak?

Mi más, mint a CÉKLA, ami áldás a májnak:

191760_galeria_cekla.jpg

 

Legtöbbször csak télen kerül az asztalra savanyúság formájában, pedig egészségügyi szempontból előnyös tulajdonságai miatt megérdemelné, hogy gyakrabban fogyasszuk.

A cékla, méltatlanul elfeledett zöldség egyik legfontosabb vitamin- és ásványianyag-forrásunk, így különösen fontos a téli és a kora tavaszi időszakban.

Talán nem is gondolnánk, hogy a legtöbbször ecetes lében, savanyúságként fogyasztott céklában mennyi értékes tápanyag rejlik. Ez az édeskés, kissé földízű zöldség nem hiába vált a sportolók népszerű eledelévé, hiszen vérnyomáscsökkentő és állóképesség-fejlesztő tulajdonságokkal is rendelkezik. Mindez a cékla szokásosnál magasabb nitráttartalmának köszönhető, hiszen már mindössze egy grammnyi adagban is nagyjából 20-szor több található ezen anyagból, mint bármely más zöldségben.

A cékla élettani hatása igen jelentős, gyökere és a levele is fogyasztható egész évben. A földben lévő gumója magába szívja a talajban található értékes ásványi sókat,ezért igen erős méregtelenítő hatással rendelkezik. A szerteágazó gyógyhatását a benne található számos vitaminnak és ásványi anyagnak köszönheti. Mindenekelőtt sok káliumot tartalmaz, ami hozzájárul a test fiziológiai táplálásához, az izmok és az állóképesség növeléséhez, de ezenkívül gazdag még kalciumban, foszforban, vasban, nátriumban, kénben, valamint az antioxidáns tulajdonságú A-, B- és C-vitaminokban.
A céklát a népi gyógyászat is kiváló vérképzőnek ismeri, noha vastartalma nem nagyobb, mint más növényeké. A vérre gyakorolt pozitív hatásait annak köszönheti, hogy a szervezet a céklából sokkal jobban tudja hasznosítani a benne található nyomelemeket.

Magas pektintartalma révén fokozza a bélrendszer működését, a nehézfémek, zsírok és salakanyagok eltávolításával tisztítja az emésztőrendszert. Bár ez még nem bizonyított teljesen, de a feltételezések szerint fokozza a sejtek regenerálódását, ezért gyengültség, idős kor vagy lábadozás esetén igen jól alkalmazható.

A cékla kiváló többek között a bőrbetegségek kezelésére, fáradtság ellen, hólyagpanaszokra, keringési rendellenességekre, a klimax tüneteinek enyhítésére, májpanaszok kezelésére,  menstruációs zavarokra, a nyirokrendszer zavarainak kezelésére, szempanaszokra – mint például a szemfáradás vagy szürkehályog –, szív-, és vérnyomás rendellenességeinek kezelésére, valamint vesepanaszokra egyaránt.

Nem véletlen tehát, ha a sárgarépa után a céklarépa a legkedveltebb “gyógyító növény” a zöldségek között. A kioldott vagy a fel nem szívódott nyomelemeket, vitaminokat, ásványokat pótolni kell a szervezetben, amihez a legjobb, ha ásványokkal teli zöldséglét fogyaszt a “beteg”, így például sárgarépalevet céklával keverve, paradicsomlét stb. A céklában rejlő cukor könnyen hasznosítható, így gyors energiaforrást jelenthet a szervezetnek. A céklát várandós anyák is bátran fogyaszthatják, hiszen leve folsavat tartalmaz, amelynek megfelelő mennyiségű bevitele a magzat számára különösen fontos.

Tudtad, hogy ez a rubinpiros zöldség akár a demenciát – köznapi nevén az elbutulást – is gyógyíthatja? A benne található nitrogén-monoxid ugyanis javítja a vér áramlását, ezáltal pedig segíti az agy működését. Magas folsavtartalma révén akár az Alzheimer-kór ellen is hatásos lehet. A cékla élénk színét egy bizonyos betacyanin nevű vegyületnek köszönheti, melyet rendkívül erős antioxidánsként tartanak számon. Száz gramm cékla ugyanis fedezi a napi ajánlott rostfogyasztás 10%-át, a benne található betain pedig normalizálja a gyomorsav-szekréciót és támogatja a máj működését.

Ne lepődj meg, ha nálad esetleg rózsaszínűvé válik a vizelet illetve széklet, ami teljesen normális jelenségnek számít. Hogy mi állhat ennek a hátterében, maguk a kutatók sem értik, aggodalomra azonban semmi ok, a cékla fogyasztása nagyon egészséges.

A fogyasztásával elkerülhető a táplálék és a toxikus anyagok hosszas időzése a gyomorbélcsatornában, csökkenti az ebből eredő különböző betegségek kockázatát.Meggyorsítja a mérgek és a salakanyagok eltávolítását. Enyhe hashajtó hatása révén székrekedésben és aranyérben szenvedőknek ajánlható.

A céklalé sárgarépalével keverve kitűnő májtisztító, főként a májban felhalmozódó zsír lebontását segíti elő, ám ajánlatos különösen eleinte több sárgarépát, mint céklát használni, mert a gyors reakció a májban szédülést, hányingert okozhat. A túlzott alkoholfogyasztás negatív hatásait is segíthet ellensúlyozni a céklalé rendszeres fogyasztása.

A céklalé rendszeres fogyasztásával akár 16 százalékkal is tovább lehetünk képesek sportolni, a zöldség leve ugyanis kutatók szerint javítja az állóképességet.A szakemberek úgy vélik, a zöldség nitráttartalma csökkenti az oxigén felvételét mozgás közben, ezáltal a tréning kevéssé fárasztja a testet. A céklalé vérnyomáscsökkentő hatását már egy korábbi tanulmány is kimutatta.

A legjobb, ha a cékla levét gyümölcscentrifugával választjuk el a rostos résztől. Ebből a folyadékból betegség esetén naponta háromszor fél borospohárral ajánlatos fogyasztani, míg megelőzésre kétszer, háromszor hetente.Minden alkalommal hígítsuk vízzel, sárgarépalével vagy uborkalével.

 

cekla2.jpg

Különösen áldás ez a zsírmájjal rendelkezők számára.Ez a betegség Európában és Észak-Amerikában, egyre szélesebb néprétegeket érintő kórállapot. Maga az elváltozás a májsejtek károsodásán alapul, amelynek következtében nem képesek leadni a felvett lipideket, ezért azok lerakódnak a sejteken belül. Ennek eredményeképpen a májsejtek zsírtartalma a normális 5-ről akár 40-50%-ra is emelkedhet.

A jelenség soha nem önálló megbetegedés, hanem legtöbbször visszafordítható folyamat következménye, valójában csak jele a máj hosszabb ideje fennálló működészavarának. A zsírmáj kialakulása ugyan reverzibilis folyamat, azonban regenerálódó képessége mégis elmarad az egészséges májszövetétől. A májat érő káros behatás tulajdonképpen krónikus alacsony szintű gyulladást és szabad gyökök felszaporodását váltja ki a májban, és végső soron ez vezet a sejtek további működészavarához molekuláris biológiai szinten is. A zsírmáj jellegzetes tulajdonsága, hogy a bioaktív hatóanyagokat és a táplálkozással bekerülő nehézfémeket is tárolja, illetve lassabban választja ki.

Egészségtelen életmód áll a háttérben

A jelenség egyre gyakoribb előfordulásának hátterében a kiváltó okok elterjedése áll, amelyek részben együtt járnak az életmódunkkal, de zömmel kivédhetőek lennének. A leginkább közismert ezek közül az energiában dús táplálkozás, a rendszeres alkoholfogyasztás, a cukorbetegség, de a májban metabolizálódó gyógyszerek (pl. az igen elterjedt paracetamol-tartalmú készítmények és egyéb fájdalomcsillapítók, egyes antibiotikumok stb.) egyre terjedő és sokszor indokolatlanul nagy dózisú vagy indokolatlanul hosszú ideig tartó fogyasztása is ide sorolható.

A feleslegesen bevitt táplálék, különösen, ha magas a zsír- és szénhidráttartalma, hasonlóképpen vezet a máj elzsírosodásához. Nem lehet tehát eléggé hangsúlyozni a táplálkozási szokások jelentőségét, hiszen a megfelelő étrendre (és életmódra) történő váltással a májat ért károsodások és az ezek következtében kialakult zsírmáj is nagyon sokáig visszafordíthatók.
(az írásokat itt no meg itt találtam) 

 

Kedves Olvasóim miután kiokosodtál, hogy a céklával hogy védheted a májad, menjél és gyönyörködj a  tűzijátékban, mindenkinek jó szórakozást!

 tuzijatek-budapest.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://amihepank.blog.hu/api/trackback/id/tr937721250

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása