Életünk a vírussal és a vírus után

MI és a HCV

MI és a HCV

53. nap

2015. augusztus 25. - C.HepaTitis

Hah, olvastátok, jön az e-személyi....

meg az "e" minden:)

Nemzeti Egészségügyi Informatikai rendszert hoznak létre uniós forrásból (miből másból), ami a tervek szerint 2017 elején indulhat. Ennek lényege, hogy

 * az orvosi dokumentumok: leletek, röntgenfelvételek, gyógyszerek, zárójelentések bárhol, bármikor elérhetők az orvosok számára,

* a hagyományos mellett lesznek e-receptek, azaz elektronikusan elérhető és kiváltható gyógyszer vagy a gyógyászati segédeszközök receptjei,

* egyszerűen összeköti a lakosságot, a kórházakat és egészségügyi létesítményeket, a gyógyszertárakat, az orvosokat, a mentőket, és az ágazatirányítást.

Az új rendszer azért is lesz nagyon hasznos, mert az orvos adott esetben azonnal látja, milyen gyógyszereket szedett a beteg korábban, mi vált be és mi nem, vagy milyet szed éppen most, ami kölcsönhatásba léphet azzal, amit szedni készül. Az e-profilunkból kiderül a vércsoportunk, krónikus betegségeink, allergiáink - ezek vészhelyzet esetén életmentő információk lehetnek. Az orvosok pedig akár percek alatt konzíliumot ülhetnek majd a kórisménk fölött, és a lehető együtt dönthetnek majd a legmegfelelőbb kezelésmódról.

news30_focus.jpg

Persze fontos az adatvédelem: ha a beteg úgy dönt, megtilthatja, hogy az egészségével és ellátásaival kapcsolatos adatokat tárolják. Illetve dönthet arról, ki milyen esetben láthatja az orvosi dokumentumokat. A betegek ügyfélkapun keresztül rendelkezhetnek majd az adatokról.

Az ügyfélkapun eddig is látható volt a betegéletutunk, hogy melyik orvos milyen vizsgálatot rendelt, ki mit írt fel és mi mit váltottunk ki és az mennyibe került, ha van időtök és kedvetek nézegethetitek az ügyfélkaputokat. (feltéve persze ha van)

Lassan eljön az idő amikor DOKInak igaza lesz és olvasgathatják az orvosok és nővérek a beírásainkat az állapotunkról, hogylétünkről.

Más, tudatos reggeli volt, áfonyás zabkása (alacsony glikémiás index a lényeg).

img_1253.JPG

Jól volt, Johnnak valószínűleg nem ízlett, mert nem ette meg, nesze neked tudatosság, de efölött szemet hunytam, én behallóztam. A glikémiás index  azt mutatja meg, hogy milyen mértékben emeli a táplálék elfogyasztása a vércukorszintedet, és milyen hosszú időn keresztül telít el. Minél alacsonyabb egy étel glikémiás indexe, annál egészségesebb, s ezeket az ételeket a nap bármely szakaszában, bűntudat nélkül falatozhatod, ha megéhezel, mert nem terhelik meg a szervezetedet, illetve a zsírbontást sem nehezítik.

gi.png

 

A gyógyszernek viszont két hónap után megérkezett a mellékhatása - állapította meg a dugóban ücsörögve John - kifejezetten fáradt, álmos volt, emellé társult a rossz közérzete, és csatlakozott az előtte lévőkhöz  az a fránya depresszió is. Remélem, hogy ez csak azért van a gyógyszer írtja a vírust, és az ő harcuk miatt van ez az ideiglenes állapot. Gyűjtjük az infókat és csütörtökön mondjuk DOKInak, hátha lesz rá valami jó tanácsa. Addig is bízom benne, hogy John ura lesz testének és elméjének!

"Egy értelmes ember elég jó társaság önmagának!" (Emily Bronte)

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://amihepank.blog.hu/api/trackback/id/tr37734104

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása